Potten
47 artikel(en)
Aankoopadvies - Pannen
Pannen behoren tot de belangrijkste keukengerei en maken het mogelijk om te braden en te koken. Maar de keuze is groot, wat de beslissing voor het juiste kookgerei niet eenvoudig maakt. Naast verschillende vormen en maten zijn pannen ook verkrijgbaar in verschillende materialen met hun eigen kenmerken. We vertellen u welke pan geschikt is voor welk gerecht en welk kookgerei u nodig heeft voor een inductiekookplaat.
Melkkannen
Melkkannen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en hebben een vrij kleine diameter van 14 centimeter. De zijkanten van de pan zijn relatief hoog. Aan één kant hebben ze een lang handvat en aan de andere kant vaak een schenktuit. De hoogte zorgt ervoor dat de melk bij het koken niet gemakkelijk over de rand stijgt. Als u echter vergeet de melk te roeren of op tijd van het vuur te halen, zal deze uiteindelijk aanbranden en, afhankelijk van de vullingshoogte, ook over de hoge rand heen komen.
Een melkpan waarin de melk niet aanbrandt, ziet er vergelijkbaar uit, maar heeft een dubbele wand. Dan wordt het ook wel een sudderpan of een waterbadpan genoemd. Water wordt in de ruimte tussen de wanden gegoten. Eerst warmt het water rondom de pan op. Het hete water geleidt dan de warmte gelijkmatig naar de melk. Een melkpan is ook zeer geschikt voor het maken van pudding, rijstepap en sauzen op basis van room en melk.
Een dubbelwandige melkpan is ook verkrijgbaar in een elektrische uitvoering. Het werkt vergelijkbaar met een waterkoker, onafhankelijk van het fornuis. Een ander voordeel is dat de ingestelde maximale temperatuur wordt gehandhaafd. In een elektrische melkpan kunt u veel vloeistoffen verwarmen, zoals bouillon, chocolade en koffie.
Braadpannen
De brede, ronde, enigszins vlakkere grote pannen in een pannenset worden braadpannen genoemd. Soms ook wel stoofpannen. De standaardmaten zijn 26 en 28 centimeter in diameter.
Braadpannen zijn zowel geschikt om te braden als om te stoven. Ze zijn in feite hoge pannen met een deksel. Bij de keuze van het materiaal moet u letten op extreme hittebestendigheid, krasbestendigheid en goede warmtegeleiding. Populaire materialen zijn roestvrij staal, gietijzer en speciale hittebestendige keramiek (staalkeramiek).
Snelkookpannen
De snelkookpan, ook wel bekend als een stoomdrukpan of stoomkoker, heeft een lange traditie. In 1679 bedacht Denis Papin de Papin's pan, de eerste versie van de moderne snelkookpan. Maar pas in de 20e eeuw brachten Silit in Duitsland (1927) en Kuhn Riko in Zwitserland (1949) veilige, moderne snelkookpannen op de markt. De grootte van deze pannen wordt uitgedrukt in liters. Er zijn drie gangbare maten: 2,5 tot 4 liter; 4 tot 6 liter; 8 tot 10 liter. Ze zijn gemaakt van speciaal email of roestvrij staal. De hele techniek zit in het deksel.
De gerechten worden gestoomd in de snelkookpan. Het trucje: door de opkomende druk in de pan begint het water pas te koken bij 120 °C. Dit zorgt ervoor dat de gerechten sneller gaar zijn. De kooktijd wordt gemiddeld met ongeveer een derde verkort. Dit bespaart energie en tijd. De meeste smaken en voedingsstoffen blijven behouden.
Een paar tips voor veilig gebruik van de snelkookpan:
Kies een hoogwaardig merkproduct, bijvoorbeeld van ELO, Silit, WMF, Fissler, Lagostina of Tefal.
Volg absoluut de instructies van de fabrikant voor gebruik en reiniging!
Vervang de afdichtingen tijdig (na ongeveer twee tot drie jaar of na 100 kookbeurten)!
Let op verschillende kooktijden, een bijbehorende kooktijdentabel is aan het begin handig.
Vul de pan slechts tot tweederde van de capaciteit!
Braadpannen:
De vierkante of ovale braadpannen zijn ideaal voor het braden, koken en stoven van vlees of kip. Gemaakt van roestvrij staal of gietijzer zorgen ze voor heerlijk malse gerechten.
Groentepannen:
Dankzij hun hoge rand benutten deze pannen de warmte optimaal en zijn ze perfect voor het blancheren en koken van allerlei soorten groenten. Ook pasta, knoedels en soepen lukken perfect in deze allrounders. Een bijzondere variant zijn de aspergepannen, slank en hoog.
Kasserollen:
Deze handzame pannen zijn uitstekend geschikt voor het koken van kleine gerechten, het bereiden van sauzen of het verwarmen van melk. Een alternatief zijn melkpotten, waarin melk niet kan aanbranden.
Kookpotten:
De klassiekers onder de potten zijn verkrijgbaar in verschillende volumes en met optionele glazen of metalen deksels. In deze potten kunnen gerechten van aardappelen tot soepen en vleesgerechten worden bereid.
Snelkookpannen:
Door de hoge druk binnenin worden gerechten sneller gaar en behouden ze hun waardevolle mineralen en vitaminen. Snelkookpannen zijn ideaal voor stoofschotels en soepen, maar ook voor het maken van sap en inmaken.
Soeppotten:
Ze hebben een groot volume en zijn daardoor perfect voor het bereiden van stoofschotels en soepen voor het hele gezin. Maar ook vleesgerechten, aardappelen en pasta kunnen er goed en snel in worden bereid.
Bij de keuze van potten heb je de meeste flexibiliteit bij een keramische kookplaat. Op het kookveld kun je bijna elke pot gebruiken, met uitzondering van potten met een bodem van aluminium, koper of glaskeramiek. Deze kunnen krassen achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn. Als je een gasfornuis hebt, ben je ook vrij om potten te kiezen. Koperen potten zijn geschikt omdat ze de warmte optimaal geleiden. Maar ook roestvrijstalen potten kunnen op het gasfornuis worden gebruikt. Belangrijk is dat de bodem van het kookgerei zo dun mogelijk is, zodat je optimaal kunt profiteren van de snelle warmteontwikkeling van het gasfornuis.
Bij een inductiekookplaat heb je magnetisch kookgerei nodig. De kookplaat creëert namelijk een elektromagnetisch veld dat de bodem van de kookpot in warmte omzet. De meeste potten van gietijzer, metaal of staal kunnen hier probleemloos worden gebruikt. Als je van plan bent een nieuwe pottenset te kopen, let er dan op dat deze geschikt is voor inductie (te herkennen aan het spoelsymbool).
Als je onderweg wilt koken met een gasbrander tijdens het kamperen of wandelen, kun je bijna elke pot gebruiken, net als bij een gasfornuis. Ook hier moet het materiaal zo dun mogelijk zijn, zodat je de direct beschikbare hitte optimaal kunt benutten en geen gas verspilt.
Bij inductiekoken wordt het kookoppervlak niet heet, maar creëren spoelen binnenin het fornuis een elektromagnetisch veld. Dit veld wordt opgenomen door de magnetische bodem van de pan en omgezet in warmte. Hierdoor kookt het in de pan, terwijl het fornuis zelf koel blijft. Voor dit effect moet de onderkant van de pan magnetisch zijn, wat vaak het geval is bij pannen van staal, metaal of gietijzer. Pannen van aluminium, roestvrij staal of koper zijn niet magnetisch en daardoor niet geschikt voor inductie. Er zijn echter ook roestvrijstalen pannen met een ferromagnetische bodem die perfect werken op inductiekookplaten; deze herkent u aan een symbool met een gestileerde spoel.
Pro-tip: Test zelf of uw pannen geschikt zijn voor inductie door een magneet tegen de bodem te houden. Blijft deze plakken, dan zijn de pannen bruikbaar; zo niet, dan zijn ze niet geschikt voor inductie.
In uw keuken geen last meer van aanbrandende pannen! Ontdek onze perfecte pannen en geniet van een vlekkeloze kookervaring. Ons meesterlijk kookgerei, inclusief de Risottotopf en melkkannen, met anti-aanbaklaag van keramiek of polytetrafluorethyleen, voorkomt dat uw gerechten tijdens de bereiding aan de pan kleven en aanbranden.
Leer het geheim van probleemloos koken: vul water in de dubbelwandige pan tijdens de bereiding en verspreid de warmte gelijkmatig. Ontdek onze hoogwaardige kookoplossingen voor een culinaire perfectie. Welkom bij Huis & Comfort - waar uw keuken een oase van moeiteloze kookkunst wordt.