Springvormen
20 artikel(en)
De juiste springvorm voor de perfecte taart
Niets maakt zoveel indruk op de koffietafel als een zelfgemaakte taart. Of het nu om een roerstaart, vruchtentaart of kunstzinnige taarten met biscuitbodems gaat, de creativiteit kent hier geen grenzen. Onmisbaar voor de basis van tal van taartspecialiteiten is echter de klassieke springvorm. Ontdek in ons assortiment duurzame springvormen voor elke behoefte in verschillende diameters. Handige extra's zoals deksels en verwisselbare bodems zorgen voor nog meer plezier tijdens het bakken.
Van welk materiaal/coating is een springvorm gemaakt?
Springvormen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houd hier rekening mee wanneer u een nieuwe springvorm online wilt kopen, dan vindt u zeker het ideale model.
Licht en betaalbaar - dat zijn twee van de voordelen van springvormen van blik. Hiermee kan de taart gemakkelijk worden vervoerd. Voor vruchtentaarten zijn deze vormen echter niet geschikt, omdat blik niet zuurbestendig is. Tip: droog blikvormen goed af na het afwassen om roestvorming te voorkomen.
Een ander betaalbaar en populair materiaal is zwart blik. Naast de aantrekkelijke prijs spreekt de zeer goede warmtegeleiding voor het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de vorm snel opwarmt in de oven en de baktijd verkort. Bovendien is zwart blik zuurbestendig, zodat gemakkelijk ook vruchtentaarten kunnen worden gebakken. Het is echter - net als wit blik - niet snijvast, dus snijd de taart nooit in de vorm.
Koolstofstaal biedt ook een optimale warmtegeleiding, wat zorgt voor een bijzonder gelijkmatige bruining van de taart en hem heerlijk sappig maakt. Bovendien scoren springvormen van koolstofstaal met hun hoge stabiliteit.
Siliconen bakvormen winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet zonder reden: dankzij hun flexibiliteit en beweeglijkheid kunnen cakes (zelfs zonder vooraf invetten!) heel gemakkelijk worden losgemaakt en daarna gemakkelijk worden schoongemaakt. Dit kan handmatig worden gedaan of in de vaatwasser, want siliconenvormen zijn vaatwasmachinebestendig.
Hoe hittebestendig is een springvorm?
De hittebestendigheid van een springvorm hangt af van het materiaal waarvan hij is gemaakt. Zo zijn vormen van siliconen of staalblik hittebestendig tot +230 °C. Iets hogere temperaturen tot +280 °C kunnen worden verdragen door vormen van koolstofstaal. De grootste hittebestendigheid wordt geboden door geëmailleerde vormen. Ze kunnen gemakkelijk temperaturen tot +400 °C verdragen.
Zijn springvormen vaatwasmachinebestendig?
Dit hangt af van het materiaal: metalen vormen kunnen roesten als ze te vaak in de vaatwasser worden gereinigd, daarom is het beter om ze met de hand te wassen en daarna snel en grondig af te drogen. Siliconenvormen zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen probleemloos herhaaldelijk in de vaatwasser worden geplaatst. Als de vorm sterke vetvlekken heeft, is het raadzaam deze in warm water met wat afwasmiddel te laten weken. Geëmailleerde bakvormen kun je beter met de hand wassen, wees voorzichtig en gebruik alleen zachte doekjes (geen ruwe sponzen of borstels!) om de coating niet te beschadigen.
Waar moet ik op letten bij het kopen van springvormen?
De springvorm moet stabiel zijn en niet gemakkelijk buigen. Let erop dat de spanhendel van roestvrij staal is. Vormen met antiaanbaklaag zijn bijzonder bestendig. Belangrijk hierbij is om de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen, vooral de informatie over kras- en snijbestendigheid. Veel materialen zijn gevoelig voor krassen en mogen daarom niet in aanraking komen met messen of andere scherpe bakgerei. Dit kan de coating beschadigen, die dan in het gebak kan terechtkomen.
Wie graag en vaak vruchtentaarten bakt, moet er zeker op letten dat het materiaal zuurbestendig is. Ideaal voor vruchtentaarten zijn springvormen van zwart blik met een platte bodem en uitloopbescherming. Je herkent deze vormen eraan dat de rand van de bodem uitsteekt boven de ring en is voorzien van een groef. Als er tijdens het bakken sap uit de vruchten komt, verzamelt het zich in deze groef en stroomt het niet in de oven, wat een uiterst vervelende reiniging zou vereisen. Handig: springvormen met uitloopbescherming zijn ook verkrijgbaar in een vierkante vorm voor alle soorten (fruit)taarten, bijvoorbeeld van Zenker.
Ook in siliconenvormen kunnen vruchtentaarten goed worden gebakken. Siliconen zijn echter zeer zacht in vergelijking met metaal en kunnen gemakkelijk meegeven. Om het deeg in vorm te houden, zijn siliconen springvormen met een glazen bodem ideaal (bijvoorbeeld van Coox). Dit heeft als voordeel dat het deeg niet kan overlopen of vervormen. Bovendien kan de taart na het bakken direct in de vorm worden gesneden en zelfs worden geserveerd.
Ideaal voor marmercake, noten-, chocolade- of citroentaart zijn springvormen met een buisbodem, onder andere aangeboden door Dr. Oetker. Deze bodem is niet vlak, maar heeft een centrale schoorsteen en een gegroefde bodem - vergelijkbaar met een tulbandvorm.
Sommige vormen zijn verkrijgbaar met deksel. Dit deksel heeft een handgreep, daarom wordt het vaak ook wel een transportkap genoemd. Deze vormen zijn ideaal voor iedereen die hun taarten wil vervoeren.