Severin
Bak- en toastoven
Bestel cadeaus met gratis verzending* - Code: 24DMH
5 artikel(en)
In het binnenste van een magnetron bevindt zich een magnetron. Dit is een zender die elektromagnetische golven genereert. Vooral de watermoleculen (deels vet- en zoutmoleculen) in voedingsmiddelen worden daardoor in trilling gebracht en produceren warmte.
Met uitzondering van enkele zeldzame gevallen kunnen alle gerechten in een magnetron worden verwarmd en ontdooid. Bij het opwarmen van spinazie, champignons, aardappelen, kip- en eiergerechten moet echter voorzichtig worden omgegaan. Een magnetron verwarmt voedingsmiddelen slechts tot vlak onder het kookpunt. Dit betekent dat eventuele ziektekiemen niet worden geëlimineerd.
Wees voorzichtig met bepaalde metalen, papier, hout en harde schuimverpakkingen: deze horen niet in de magnetron!
Magnetrons met invertertechnologie verbruiken zoveel watt als is ingesteld op de regelaar. Op een lage stand, bijvoorbeeld ingesteld op 300 watt, verbruiken ze in vergelijking met apparaten zonder omvormtechnologie ook slechts die 300 watt. Deze modellen zijn dus energiezuiniger.
In het interieur van deze apparaten is een heteluchtspiraal met ventilator ingebouwd. Hiermee worden dezelfde resultaten behaald als in een oven. U kunt er bijvoorbeeld een cake in bakken en het voedsel krijgt een bruine en knapperige bovenkant. In kleine keukens kunnen deze modellen (zonder draaiplateau) als mini-ovens worden gebruikt.
Magnetrons kunnen voedsel nooit boven de 100 graden verwarmen. Voor hogere temperaturen en daarmee knapperig gebakken oppervlakken kan bij deze combitoestellen een grillfunctie worden ingeschakeld.
Het ronddraaien van voedsel zorgt ervoor dat het gerecht gelijkmatiger wordt verwarmd. Het water in voedingsmiddelen is niet altijd gelijkmatig verdeeld. Dit ronddraaien is niet nodig bij modellen zonder draaiplateau. Ze bieden daarentegen meer ruimte, zelfs voor vierkante gerechten. Vaak hebben ze ook een 3D-technologie waarmee de straling uit drie richtingen komt. Dit compenseert het ontbreken van rotatie.
Gezien het grote aantal verschillende modellen in de online winkel is de keuze van een nieuwe magnetron niet eenvoudig. Er zijn echter enkele punten waar u op moet letten bij de aankoop van deze populaire keukenapparaten, zodat u er lang plezier van zult hebben:
Type
Er zijn inbouw-, onderbouw- of vrijstaande apparaten. Elk van deze varianten heeft zijn eigen voordelen: terwijl inbouw- en onderbouwapparaten naadloos in de keuken passen, kunnen vrijstaande apparaten flexibel worden geplaatst waar ze nodig zijn en voldoende ruimte is. Let op bij het plaatsen dat de ventilatieopeningen vrij zijn.
Ongeacht het type moet u rekening houden met de afmetingen van de magnetron, want deze zijn niet gestandaardiseerd en kunnen dus variëren van fabrikant tot fabrikant.
Werkingsmodi
De kerntaak van een magnetron is verwarmen, maar de meeste apparaten kunnen tegenwoordig veel meer. Gangbare werkingsmodi zijn bijvoorbeeld de grillfunctie, waarmee u een knapperige pizza kunt bakken of kleine gerechten zoals een tosti met hartige kaas kunt gratineren. Combi-magnetrons met een extra heteluchtfunctie zijn vergelijkbaar met een kleine oven waarin u zelfs broodjes en taarten kunt bakken.
Daarnaast bieden sommige modellen extra functies, zoals een voedselvriendelijke stoomkookfunctie, een frituurfunctie of speciale ontdooiprogramma's voor verschillende voedingsmiddelen, waardoor u veel tijd bespaart bij het koken.
Grootte van de ruimte
Magnetrons verschillen ook in de grootte van hun kookruimte. Over het algemeen geldt: hoe meer mensen er in het huishouden wonen, hoe groter de capaciteit moet zijn, omdat de porties die moeten worden bereid of verwarmd meestal groter zijn. Hier is een ruwe schatting:
Alleenstaanden: < 20 liter
Huishoudens van 2 personen: 20-25 liter
Huishoudens van 4 personen: 25-30 liter
Als vervanging van een oven: ca. 40 liter
Vermogen
Om de bereidingstijd binnen de perken te houden, moet het vermogen worden afgestemd op de grootte van de kookruimte en de functies van het apparaat. Voor eenvoudige kleine apparaten met een kookruimte van maximaal 25 liter is 900 watt voldoende. Als het model een grillfunctie heeft, zijn tot 1.100 watt zinvol en bij een extra heteluchtfunctie worden vermogensniveaus tot 2.500 watt aanbevolen.
Bedieningsconcept
De eenvoudigste manier van bediening gebeurt via een of meer draaiknoppen, waarmee u de gewenste temperatuur of wattage en de kooktijd kunt instellen. De meeste apparaten hebben echter meerdere programmaknoppen waarmee u de juiste instellingen kunt maken. Een digitaal display toont het geselecteerde programma en de resterende kooktijd.
Automatische programma's en andere extra functies
Voor wie niet zeker weet welk vermogen en hoe lang een bepaald gerecht moet worden ontdooid, verwarmd of bereid, zijn magnetrons met automatische programma's handig. Deze hebben al de juiste instellingen voor de gewenste kooktijd opgeslagen, zodat u alleen nog de voedingsmiddelen en hun gewicht hoeft in te voeren. Sommige modellen hebben ook een sensorfunctie waarmee het gewicht automatisch wordt herkend.
Bovendien zijn er nog andere handige extra functies die vooral bij veelvuldig gebruik van de magnetron van pas kunnen komen. Hierbij kunt u denken aan een warmhoudfunctie of een automatische uitschakelfunctie.
Bij het online kopen van een magnetron moet u overwegen hoe vaak en vooral voor welk doel u het apparaat wilt gebruiken. Wie af en toe een kant-en-klaarmaaltijd of restjes van de vorige dag wil opwarmen, heeft meestal voldoende aan een eenvoudig model. Voor het opwarmen van broodjes en dergelijke moet het apparaat een grillfunctie hebben. Wie de magnetron regelmatig wil gebruiken om verschillende gerechten te bereiden (bijvoorbeeld om cake te bakken, vis te braden of een ovenschotel te gratineren), heeft een apparaat met een grotere kookruimte en functionaliteit nodig, inclusief een bakfunctie met boven- en onderwarmte. Voor beginnende koks zijn modellen met automatische programma's handig.
Voor de kwaliteit en het eindresultaat zijn de wattages bij magnetrons niet zo doorslaggevend. De wattages variëren van 700 tot 1.000 watt. De fabrikanten passen het vermogen meestal perfect aan op de grootte van de binnenruimte en de functies.
Een magnetron wordt gemeten aan de hand van twee maten. Ten eerste de buitenmaten, die met name van belang zijn voor de plaatsing in de keuken. De meest gangbare maten zijn afgerond 37 x 60 x 35 centimeter (HBT). Het volume van de kookruimte wordt uitgedrukt in liters. Er zijn magnetrons met een capaciteit van 10 tot 40 liter. De meeste bevinden zich tussen de 20 en 25 liter. Modellen met draaiplateau zijn geschikt voor een borden met een diameter van 25 tot 30 centimeter.
Geschikt serviesgoed is gemaakt van porselein, glas en kunststof dat als "magnetronbestendig" is aangeduid. Metalen en porselein met metalen randen mogen niet in de magnetron. Het is het beste om bij alle schalen en deksels die u in de magnetron plaatst te letten op de aanduiding "magnetronbestendig". In de online winkel van Huis & Comfort bieden we een ruime selectie magnetronbestendig serviesgoed.
Na gebruik zijn voedselresten meestal gemakkelijk te verwijderen met een vochtige doek. Voor een grondigere reiniging plaatst u een kom water en azijn in de magnetron. Verwarm deze gedurende vijf minuten op de hoogste stand. De binnenkant wordt nu grondig bevochtigd door de stoom. Nu hoeft u alleen nog maar de vochtige vetresten af te nemen met een doek.
In principe is een magnetron alleen energiezuiniger voor kleinere porties. Bij een hoeveelheid van 250 milliliter vloeistof presteert de magnetron beter dan een fornuis of een waterkoker. Hoe meer volume het voedsel heeft dat moet worden verwarmd, hoe beter de alternatieven zijn wat betreft energiezuinigheid. Dit komt doordat het rendement van magnetrons slechts 65 procent bedraagt. De rest is ongebruikte warmte. Hoe meer voedsel moet worden verwarmd, hoe langer het duurt voordat het volledig warm is, en hoe meer ongebruikte energie er ontstaat.
De golflengten van magnetronstraling genereren slechts warmte, terwijl het voedsel onveranderd blijft. De apparaten zijn goed afgeschermd tegen straling naar buiten toe. Eventuele kleine lekstraling is niet schadelijk voor het lichaam en neemt sterk af naarmate de afstand tot het apparaat groter wordt. Een TÜV-gekeurde magnetron (GS, VDG) laat geen straling naar buiten toe treden.
De verschillende functies zijn:
Basisfunctie: ontdooien, verwarmen
Heteluchtfunctie: zoals een mini-oven met heteluchtcirculatie
Grillfunctie: vergelijkbaar met de grillfunctie van een oven
Met stoomkoker: voorzichtig stomen van vis en groenten in een speciale container
Als u uw magnetron in een kast wilt plaatsen, let er dan op waar de ventilatiesleuven zitten als u hem koopt. Mogelijk hebt u meer ruimte nodig aan de bovenkant. Volg strikt de instructies van de fabrikant. Vanwege het risico op oververhitting en brand moet u de afstanden tot de zijkanten, bovenkant en achterkant precies aanhouden.