Kookwekkers
9 artikel(en)
Keukentimer - Veelgestelde vragen
Bij het bakken en koken komt het vaak aan op het juiste timing. Keukentimers helpen u om elk gaarpunt optimaal te bereiken en de kooktijd niet te overschrijden. Bij deze keukenhulpmiddelen, ook wel bekend als eierwekkers, wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen analoge tijdmeetinstrumenten met mechanisch uurwerk en digitale timers met batterij- of op zonne-energie werkend uurwerk.
De mechanische tijdwaarnemers bestaan meestal uit een tweedelig omhulsel met een boven- en onderdeel die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Aan één kant staat een minutenweergave, variërend van 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de timer. Door het draaien van de ene helft van het omhulsel kan de timer worden ingesteld op de gewenste duur. Zodra u loslaat, begint de tijd te lopen. Wanneer de tijd om is, klinkt er een beltoon. Een groot voordeel van mechanische keukentimers is dat ze geen batterijen nodig hebben en daardoor praktisch altijd klaar zijn voor gebruik. Bovendien zijn ze eenvoudig te bedienen.
Digitale keukentimers vormen een moderne alternatief voor mechanische eierwekkers. Deze keukenhulpmiddelen zijn meestal voorzien van een groot en goed leesbaar lcd-scherm en blinken uit door een geruisloze werking en een hoge nauwkeurigheid bij het meten van de tijd. Timers kunnen niet alleen per minuut, maar indien nodig ook nauwkeurig per seconde worden ingesteld. Op sommige apparaten is het zelfs mogelijk om meerdere timers parallel te laten lopen, wat handig kan zijn in bepaalde bak- en kooksituaties. Digitale keukentimers bieden ook meer mogelijkheden met betrekking tot de instelbare periode, die bij digitale keukentimers tot 24 uur of langer kan zijn. Hiermee kunt u de tijd voor het braden en stoven, die vaak vele uren in de oven doorbrengen, nauwlettend in de gaten houden.
De meeste keukentimers zijn universeel inzetbaar. Sommige modellen kunnen echter vanwege hun werking alleen voor specifieke doeleinden worden gebruikt. Dit geldt vooral voor de populaire eiertimers die in het kokende water worden geplaatst. Ze geven met hun kleur aan wanneer de eieren de gewenste hardheid hebben bereikt en kunnen worden verwijderd.
Als u de timer daarnaast voor andere doeleinden wilt gebruiken, overweeg dan of u naast de tijdmeting nog andere functies wilt. Dit is meestal alleen mogelijk met digitale timers. Afhankelijk van het model is het mogelijk om twee timers tegelijk te laten lopen - bijzonder handig als u vaak gerechten met meerdere componenten bereidt die verschillende kooktijden vereisen. Voor mensen met beperkt zicht en gehoor zijn digitale keukentimers met een groot display en luid alarmgeluid een goede optie. Houd er bij het gebruik van digitale timers rekening mee dat hiervoor batterijen nodig zijn, die soms al bij de levering zijn inbegrepen.
Keukentimers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. De klassieke vorm is rond of ovaal, daarom worden mechanische timers nog steeds "eierwekkers" genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in talloze varianten, bijvoorbeeld als kuiken dat uit een ei komt, in de vorm van fruit en in vele andere ontwerpen.
Een populaire, ruimtebesparende alternatief zijn ronde platte modellen die met behulp van een magneet bijvoorbeeld op de koelkastdeur kunnen worden bevestigd. Het voordeel: hiermee bespaart u ruimte, maar ze zijn tegelijkertijd van ver af zichtbaar, zodat de resterende tijd gemakkelijk kan worden afgelezen. Dit geldt ook voor digitale keukentimers met hun grote display. De meeste modellen kunnen worden neergezet met behulp van een uitklapbare houder.