Kooksets
6 artikel(en)
Koopgids - Pannensets
Pannenset: een alleskunner voor de keuken en het dagelijks leven
Een pannenset is onmisbaar voor jouw keuken en dagelijkse kookbehoeften. Wij bieden diverse soorten sets aan in verschillende uitvoeringen en samenstellingen. Of je nu eenvoudige pannen zoekt voor een eenpersoonshuishouden of een uitgebreide set voor het hele gezin, een verzameling potten en pannen vergemakkelijkt jouw dagelijkse keukenwerkzaamheden.
Traditioneel bestaat een pannenset uit een grote pot met deksel voor soep, stoofschotels en meer, samen met een koekenpan. Grotere sets bevatten meestal extra kookpotten, braadpannen en pannen in verschillende maten, zodat je voor elk gerecht en recept het juiste kookgerei kunt vinden.
Potten in verschillende maten zijn handig als je meerdere onderdelen van een maaltijd tegelijk wilt bereiden. Terwijl groenten en pasta op het fornuis pruttelen, kun je tegelijkertijd een kleinere pot gebruiken om een saus te bereiden.
Het mooie van een pannenset is dat de verschillende potten en pannen qua materiaal en ontwerp op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor heb je niet alleen de juiste pot of pan voor elk gerecht bij de hand, maar geniet je ook van een harmonieus beeld in jouw keukenkast.
Veel sets zijn gemaakt van aluminium of keramiek en zijn geschikt voor alle soorten kookplaten. Tegenwoordig wordt van hoogwaardige pannen verwacht dat ze een antiaanbaklaag hebben om aanbranden te voorkomen en gezonder koken en bakken mogelijk te maken. Een ander voordeel van kookgerei met een antiaanbaklaag is dat het zeer eenvoudig schoon te maken is. Vaak is warm water en een paar druppels afwasmiddel voldoende om de pannen weer te laten stralen. Uiteraard kunnen ze ook in de vaatwasser worden gereinigd.
Of je nu voor klassiek zwart, metaal of trendy kleuren kiest, pannensets zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. In ons assortiment vind je zeker een set die perfect bij jouw keuken past en het koken nog leuker maakt.
Pannensets verschillen op verschillende manieren, vooral in het type en het aantal onderdelen, en het materiaal waaruit de kookgerei zijn gemaakt. Meestal zijn potten en pannen gemaakt van email, roestvrij staal of gietaluminium / gietijzer. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen en daarmee specifieke voordelen, zoals blijkt uit het volgende overzicht.
Email of geëmailleerd staal is een goede warmtegeleider en biedt een hoge krasbestendigheid, is smaakneutraal en bovendien vaatwasmachinebestendig. Vanwege het gladde oppervlak is het materiaal ook zeer eenvoudig met de hand te reinigen. Bovendien is emaillepotten nikkelvrij, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met allergieën.
Roestvrij staal behoort tot de populairste materialen voor pannen, niet in de laatste plaats vanwege het subtiel glanzende of mat glanzende oppervlak. Om de warmteoverdracht van het materiaal te verbeteren, zijn potten en pannen van roestvrij staal vaak voorzien van een aluminium bodem die zich tussen twee roestvrijstalen bodems bevindt ("sandwichbodem"). Potten en pannen van roestvrij staal kunnen gemakkelijk met de hand worden gereinigd, zijn echter ook geschikt voor de vaatwasser en kunnen op alle soorten kookplaten (inclusief inductie) worden gebruikt.
Gietaluminium of gietijzer kan warmte lang vasthouden en geeft deze langzaam maar gelijkmatig af aan de gerechten. Hierdoor zijn potten en pannen van dit materiaal ideaal voor suddergerechten of om aan tafel te serveren. Gietaluminium is zuurbestendig en wordt gezegd dat het de smaken van gerechten bijzonder goed tot hun recht laat komen.
Koper staat bekend om zijn zeer hoge warmtegeleiding. In de kookgerei kun je gerechten uitstekend aanbraden, maar ook zachtjes garen. Bovendien is koperen kookgerei in elke keuken een visuele blikvanger vanwege de koperkleur.
Naast pannensets die bestaan uit potten van verschillende groottes, kun je ook sets kopen waarin speciale potten zoals steelpannen of pannen zijn opgenomen. Weer andere sets bevatten of bestaan uit speciale kookgerei, zoals een braadpan, wok of ovenschaal. Soms zijn zelfs handige keukengereedschappen zoals spatels of pollepels in de set inbegrepen. Ook varieert het totale aantal onderdelen van set tot set aanzienlijk.
Dit varieert sterk: pannensets bestaan minimaal uit 2 onderdelen (plus deksel), maar zijn meestal 3-delig of 4-delig (met deksel 6-delig of 8-delig). Daarnaast zijn er ook grotere sets met veel meer onderdelen. Deze omvatten niet alleen potten of pannen, maar ook de bijpassende deksels en kunnen ook lepels, soeplepels en/of spatels bevatten.
Het aantal onderdelen dat een set zou moeten hebben, hangt af van de specifieke behoeften: voor beginners in de keuken en eenpersoonshuishoudens is meestal een 3-4 delige set voldoende om alle gangbare gerechten te bereiden. Een basisset met drie potten in verschillende maten (16, 20 en 24 cm diameter) en een koekenpan is ideaal.
Gezinnen of jongeren die hun eigen huishouden opzetten, hebben baat bij een wat grotere set, die minimaal 5-delig moet zijn en potten plus pannen moet bevatten. Afhankelijk van persoonlijke kookvoorkeuren kunnen ook speciale stukken zoals een wok of braadpan inbegrepen zijn. Hetzelfde geldt voor ervaren koks die graag met verschillende potten en pannen werken om het perfecte gerecht te bereiden.
Ongeacht het aantal onderdelen hebben pannensets het voordeel dat alle onderdelen uniform zijn ontworpen en dus zorgen voor een harmonieuze uitstraling. Bovendien zijn sets meestal voordeliger dan het afzonderlijk kopen van de opgenomen kookgerei.
Niet elk materiaal is even geschikt voor elk type kookplaat. Vooral inductiekookplaten vereisen speciaal kookgerei met bodems van ferromagnetisch materiaal. Hieronder vallen potten en pannen van staal, ijzer of gietijzer. Daarentegen zijn kookgerei van aluminium, gietaluminium en roestvrij staal niet geschikt voor inductiekookplaten, tenzij sommige potten van deze materialen zijn voorzien van een speciale bodembekleding met magnetische eigenschappen, waardoor ze ook op inductiekookplaten kunnen worden gebruikt.
Voor gasfornuizen worden potten van koper aanbevolen, omdat deze zeer goede warmtegeleidingseigenschappen hebben. Vanwege dezelfde reden zijn potten met zo dun mogelijke wanden ideaal. Let op: vermijd potten en pannen met plastic handgrepen, omdat deze kunnen smelten door de intense hitte van een gasfornuis. Over het algemeen wordt - voor alle soorten kookplaten - kookgerei met zogenaamde koude handgrepen aanbevolen, die weliswaar warm worden, maar nooit heet.
De meeste sets bevatten ook bijpassende deksels voor de verschillende potten en pannen. Deze deksels kunnen van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als het kookgerei zelf of van glas. Glazen deksels hebben als voordeel dat je de voortgang van het koken kunt zien zonder het deksel op te tillen. Op deze manier hoeft er geen warmte te ontsnappen.
Andere functies kunnen het koken en braden vergemakkelijken. Hieronder valt bijvoorbeeld een handige schenkrand, waarmee vloeistoffen gemakkelijk en zonder morsen kunnen worden uitgegoten. Of de in het kookgerei gegraveerde maatschaal, die een extra maatbeker overbodig maakt.
Als je gerechten graag warm wilt houden in de oven tot het moment van opdienen, of bepaalde gerechten (bijvoorbeeld varkensfilet) eerst in de pan wilt aanbraden en vervolgens zachtjes wilt laten garen in de oven, zorg er dan voor dat de kook- en braadpannen geschikt zijn voor de oven.
Om je het werk na het eten te besparen, is vaatwasserbestendig servies ideaal. Dit geldt ook voor potten, pannen en dergelijke, omdat het tijd en moeite bespaart en je snel weer kunt genieten van je gasten of andere plezierige bezigheden.