Pluizenborstels
5 artikel(en)
Aankoopadvies - Pluisborstels
Kan een pluisborstel op elke stof worden gebruikt?
Dat hangt af van het type pluisborstel. Borstels met een plat (fluwelen) oppervlak zijn in principe geschikt voor bijna alle textielsoorten. Voor bijzonder gevoelige materialen zoals kasjmier of zijde zijn er speciale borstels met een bijzonder zachte oppervlakte of borstelharen. Pluisborstels met grovere haren zijn meer geschikt voor minder gevoelige stoffen, en pluisrollers moeten, zoals de naam al aangeeft, alleen op wol worden gebruikt. Raadpleeg in geval van twijfel de productbeschrijving en volg de aanbevelingen van de fabrikant voor kledingverzorging en drogen.
Hoe lang gaat een pluisroller mee?
Dit hangt af van het type pluisroller. De meeste pluisrollen werken met rollen waarop zich tussen 24 en 90 kleverige strips bevinden. Deze kunt u, zodra ze hun kleefkracht hebben verloren, wat afhankelijk is van de hoeveelheid pluis na één of twee keer gebruik, eenvoudig afscheuren en weggooien. De rollen met kleverige strips zijn online of in winkels verkrijgbaar en kunnen met een handomdraai worden vervangen. Een alternatief voor de kleefrol is de afwasbare pluisroller, die een plakkerige rubberen coating heeft die u na gebruik eenvoudig onder stromend water kunt reinigen. Op deze manier is de rol bijna onbeperkt herbruikbaar.
Beschadigt mijn kleding bij het gebruik van pluisborstels?
Normaal gesproken is het gebruik van pluisborstels probleemloos. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij gevoelige stoffen. Borstel kleding daarom altijd van boven naar beneden, zodat dierenharen, pluisjes en andere vezels effectief en voorzichtig worden verwijderd. Wees echter voorzichtig bij knopen en applicaties zoals pailletten. Het verwijderen van pluisjes met een kleefroller of pluisjescheerapparaat is even ongecompliceerd, waarmee kleine vezelknobbels (ook wel "pilling" genoemd) van T-shirts, blouses en truien kunnen worden verwijderd.
Waar moet ik op letten bij de aankoop van pluisborstels?
Bij het online kopen van pluisborstels moet u de verschillen tussen de verschillende modellen kennen. De verschillende soorten hebben elk hun eigen voordelen (en nadelen) die u bij de aankoop moet overwegen om de voor u ideale borstel te kiezen.
De klassieker, de kledingborstel of textielborstel genoemd, kan op verschillende soorten textiel worden gebruikt en is snel te reinigen. Het is echter meer geschikt voor kleinere oppervlakken. Sommige kledingborstels hebben aan één zijde extra haren waarmee stof en pluisjes ook uit grover weefsel kunnen worden verwijderd.
Op een bijzonder zachte manier verwijdert de kleine en handige pluisroller met kleefolie stof en pluisjes van textiel. De kleefolie moet echter na elk gebruik worden vervangen, wat niet alleen extra kosten met zich meebrengt, maar ook meer afval veroorzaakt. Een milieuvriendelijker alternatief is de zelfreinigende pluisroller, die kan worden afgespoeld en daardoor herhaaldelijk kan worden gebruikt. Voor grotere oppervlakken zoals meubels of autostoelen is een maxi-pluisborstel ideaal, omdat deze een groter opnamegebied heeft.
Een alternatief voor de klassieke pluisborstel is de pluisverwijderaar met opvangbak. Dit elektrische apparaat is eenvoudig te bedienen en verwijdert pluisjes en kleine knobbeltjes bijzonder efficiënt. Daarom zijn andere modellen meer geschikt voor huishoudens met huisdieren. Pluisverwijderaars zijn zowel op batterijen of met een netstroomadapter verkrijgbaar: met de op batterijen werkende variant bent u onafhankelijk van het elektriciteitsnet, maar u moet altijd tijdig nieuwe batterijen aanschaffen of de accu opladen.